Referens i CV - ja eller nej?

Om man ska skriva referenser i sitt CV eller inte kan vara en av de vanligaste frågeställningarna när man skriver en jobbansökan.
Det givna svaret (enligt oss) är, NEJ, ha inte med referenser i CV:t!
Enda gången du bör skriva med referenserna i ditt CV är om de specifikt efterfrågas.

Varför ska man inte skriva med referenserna?

Anledningen är egentligen för att du inte vill sprida dina referensers kontaktuppgifter åt alla håll och kanter. Se till att du är varsam med dessa. Förvara dem med omsorg och lämna även ut dem med omsorg.

Så, hur skriver man referenser i CV?

Ett bra tips är att skriva, Referenser lämnas på begäran. Då visar du att dina referenser finns att tillgå samtidigt som du är professionell både gentemot arbetsgivaren och din referensperson.

Vem/vilka ska man lämna som referens?

Det är viktigt att du väljer dina referenser noggrant. Du vill välja en person som känner dig väl och som du vet skulle tala väl om dig till en rekryterare. Undvik vänner och familj, satsa istället på en tidigare chef på ett jobb du haft innan eller kanske en handledare om det blir konstigt att uppge förra chefen. Referenser i CV brukar delas upp i jobbreferenser och akademiska referenser, som vi tycker förklaras väldigt bra i den här artikeln på Karriärtips.se. Här får du dessutom ännu fler tips om hur du ska tänka när du ska välja referenser till ditt CV och vem/vilka du ska uppge.

Hur många referenser ska man ha?

Oftast räcker det med en, men har du fler referenspersoner att lämna så är det bara en fördel.
Tänk på att alltid fråga personen/personerna du tänkt uppge som referens/referenser om lov först, så de är förberedda och vet om att en rekryterare kan ringa samtidigt som de får en chans att förbereda sig inför eventuella samtal.
Lycka till!
13 apr 2019