Tips för arbetsintervjun

För att öka dina chanser att göra en bra arbetsintervju kan det vara en bra idé för dig att förbereda dig så bra som möjligt. Då blir det lättare att behålla lugnet och skärpan och din intervju blir till en succé. Här nedan beskriver vi en del vanliga frågor som kan dyka upp och ger några exempel på hur du kan svara.

En vanlig fråga som brukar ställas först är “berätta om dig själv?”. Syftet med den frågan är, förutom att arbetsgivaren vill bryta isen, att se vad du väljer att berätta och framhäva med dig själv. Beroende på vad du svarar så finns det en mängd följdfrågor som kan dyka upp som kan hjälpa arbetsgivaren att ta reda på mer om dig. Svara inte för långt på den här frågan utan fokusera istället lite kort på de senaste åren och försök få med lite utbildning och annan erfarenhet.

Vissa arbetsplatser kan fråga dig vad du egentligen vet om företaget. Det är ett bra sätt för dom att se om du verkligen är intresserad eller inte. Det bästa är bara att svara ärligt och säga det du vet. Du kanske använder produkter från företaget? Du kanske har varit anställd hos ett företag som sysslar med liknande verksamhet? Det syns lätt om du är oärlig när du svarar särskilt om intervjuaren skulle komma med följdfrågor. Behöver du hjälp med att få ihop din sansökan med CV och personligt brev? Då kan vi tipsa om www.cv-mall.com som har flera gratis CV-mallar, samt www.personligtbrev.se som har flera exempel, mallar och tips på personligt brev där du kan få inspiration.

En mycket vanlig grej som brukar dyka upp på intervjun är att du ska beskriva några av dina positiva egenskaper. Det bästa är att vara förberedd innan. Tänk ut några positiva egenskaper du har, ta hjälp av familj och vänner. Sedan formulerar du dessa på ett bra sätt. Kör en låtsasintervju med din kompis och testa hur formuleringarna låter då.

Vissa arbetsgivare kommer även fråga dig att beskriva en dålig egenskap som du har. Detta kan låta väldigt konstigt och negativt men är egentligen ett bra sätt för arbetsgivaren att se hur väl du känner dig själv. Alla har vi brister och det är bara att vara ärlig med det. Viktigt är dock att du berättar hur du hanterar dina brister i vardagen och kanske kan vända det till något positivt. Mer information om hur exempelvis rekryteringsföretag jobbar kan ni hitta på denna sida.