Sommarjobbare? Har du koll på dina rättigheter?

Hem > Sommarjobbare? Har du koll på dina rättigheter?

Varje år åker fackorganisationen LO ut på en sommarjobbsturné. Detta för att informera alla sommarjobbare om deras rättigheter och vikten av att ha ett lagligt avtal. De har tagit fram följande checklista så att du som är en ung sommarjobbare kan ta reda på om företaget du jobbar för följer de riktlinjer som de borde:

  • Anställningsbevis- Se till att få ett ordentligt anställningsbevis så att du tydligt kan se vad du ska göra, när du ska arbeta och hur mycket betalt du får.
  • Rätt ålder, rätt plats- Det finns särskilda regler för dig som är under 18 vilka jobb du får ta och hur länge du jobbar. Läs mer hos Dagensarena.se.
  • Semesterersättning- Du har alltid rätt till semesterersättning som ligger på minst 12% av den lön du totalt har tjänat.
  • Skatt och jämkning- En viss del av lönen betalar man i skatt. Men det finns en minimigräns för hur mycket du får tjäna på ett år innan du betalar skatt, nämligen 18 738 kronor. Tjänar du mindre än den summan behöver du inte betala skatt. Fyll i en blankett från Skatteverket för att slippa skatten, och lämna den sedan till din arbetsgivare.
  • Lönebesked- Du får med ett lönebesked med varje lön. Spara den, den kan vara bra att ha när du deklarerar. Får du inget lönebesked finns det en risk att du jobbar svart. Hör då av dig till Fackets hjälptelefon.
  • Arbetsintyg- Be din arbetsgivare om ett arbetsintyg innan du slutar. Där ska det stå hur länge du har varit anställd och vilka arbetsuppgifter du har utfört. Intyget är guld värt att ha när du söker nya jobb.