Rusta och matcha

Hem > Rusta och matcha

Rusta och matcha är ett progrma av arbetsförmedlingen för att hjälpa dig att komma ut på arbetsmarknaden. Stödprogrammet är tillgängligt för de som har varit inskrivna hos arbesförmedlingen under en längre tid och men som har svårt att få en anställning.

  • Arbetsförmedlingen bedömer vilka som kan delta och få stöd.
  • Rusta och Matcha pågår i 6 månader.
  • Programmet är kostnadsfritt. Du kan ansöka om ersättning.
  • Man väljer själv leverantör.

Så här går rusta och matcha till

Rusta och Matcha går ut på att förbereda och rusta upp arbetssökande med rätt utbildning, kompetens och erfarenhet. Stöd genom Rusta och Matcha ges av arbetsförmedlingen via någon av de leverantörer som är kopplade till programmet. Här är de tre stegen som Rusta och Matcha består av:

1. Uppföljningssamtal med arbetsförmedlingen

Som inskriven hos arbetsförmedlingen deltar man i regelbundna möten för att bedöma hur sökande av arbetet går. Om arbetsförmedlingen bedömer att Rusta och Matcha kan hjälpa dig som arbetssökande har du fem arbetsdagar på dig att välja en leverantör

2. Välj en leverantör

Det är nu din uppgift som arbetssökande att välja en leverantör som passar dig. På arbetsförmedlingen kan man söka leverantörer baserat på yrkesinriktning, spårk och geografiskt område. Du kan också söka upp en leverantör själv och välja den. Tanken är att du själv ska välja en leverantör som du känner passar dig.

3. Uppstart med leverantören

När du valt leverantör och registrerat leverantören hos arbetsförmedlingen är du reda att påbörja Rusta och Matcha. En handledare kommer att kontakta dig för ett första möte där ni lägger upp en plan framåt för hur du på snabbast möjliga sätt kan få ett jobb eller börja en utbildning.

Vad händer efter Rusta och Matcha?

Efter 6 månader av deltagande i rusta och matcha kommer arbetsförmedlingen, du och din leverantör tillsammans utvärdera hur det har gått. Har allt gått bra är du nu redo att söka jobb med ett CV som är attraktivt för företag och med en bredare kunskap som passar de arbeten som intresserar dig.

Om arbetsförmedlingen bedömer att du behöver mer tid i rusta och matcha för att uppnå dina målsättningar kan en ytterligare period vara aktuell.

Då påbörjas vad som kallas för rusta och matcha 2. I det här skedet får du möjlighet att byta leverantör och handledare om du inte är nöjd.

Rusta och matcha 2

Med den överväldigande framgången av rusta och matcha introducerades rusta och matcha 2, en utvidgad version av programmet. Denna iteration erbjuder djupare insikter, mer avancerad träning och fler resurser för att säkerställa att varje individ har vad som krävs för att lyckas i den snabbt föränderliga arbetsmarknaden. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar vilka som anvisas i programmet.

Vilken leverantör ska jag välja?

Att välja rätt leverantör för rusta och matcha programmet är avgörande för att maximera nyttan av din deltagelse. Välj en leverantör baserat på deras expertis, tidigare framgångshistorier och kundrecensioner.

Enrival

När det kommer till rusta och matcha programmet står Enrival ut tack vare sitt individuella tillvägagångssätt. De är inte bara en ledande leverantör av rusta och matcha utan finns även som stöd i rusta och matcha 2 för att erbjuda en mer omfattande förberedelse för arbetsmarknaden. Enrival har ett stort nätverkat och många kontakter från näringslivet som kan vara av intresse för dig som arbetssökande.

Karriärkonsulten

Karriärkonsulten är inte bara en rusta och matcha leverantör utan också en partner för de som söker djupare insikt i sin karriärutveckling. Medan vissa leverantörer fokuserar enbart på den praktiska sidan av jobbsökning, tar Karriärkonsulten ett steg längre genom att fokusera på både karriärutveckling och självinsikt. Detta synsätt hjälper deltagare att förbereda sig för arbetsmarknaden på bästa sätt

Kan jag byta leverantör?

Ja, det är möjligt att byta leverantör inom Rusta och Matcha-programmet om du inte är nöjd med den nuvarande leverantören eller om du tror att en annan leverantör bättre kan uppfylla dina behov. Det är viktigt att hitta en leverantör som du känner dig bekväm med och som kan erbjuda den typ av träning och support du behöver för att lyckas på arbetsmarknaden. Se till att kontakta Arbetsförmedlingen för att diskutera möjligheten att byta leverantör.

Frågor och svar

Är man garanterad jobb efter rusta och matcha?

Det är inte säkert att man får en anställning efter stöd genom rusta och matcha men du kommer få erfarenhet på arbetsmarknaden och relevant utbildning inom det område som intresserar dig.

Kostar det att delta?

Det kostar ingenting att delta i rusta och matcha och du får inte betalt under programmet.. Du kan ansöka om ersättning i form av aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning när du deltar i programmet.

Hur matchas jag med arbetsgivare efter programmet?

Efter att ha genomgått programmet kommer du att presenteras för ett nätverk av arbetsgivare. Ditt CV och dina färdigheter matchas sedan med lediga positioner som bäst passar din profil.